Virtuell verklighet för hörselskadade

Tekniken är så avancerad nuförtiden och det finns många saker vi kan göra som var otänkbara förr. Till exempel, personer som försöker hitta bästa bettingsidorna har nu vanligtvis många alternativ online, och människor som har vänner på andra sidan jorden kan prata med dem när de vill. Virtuell verklighet är en av de senaste tekniska framstegen som och vi hittar fortfarande nya sätt att förbättra människors liv med VR. Inom virtual reality-branschen finns det massor av spännande nyheter för människor med hörselnedsättning. Både när det kommer till olika spel och enklare och smidigare sätt testa hjälpmedel för bättre hörsel. 

Finjustera hörseln i en specialsydd värld

Tänk att till exempel kunna finjustera ljudnivåer och bekvämlighet i hörapparaten innan du ens lämnat audionomens mottagning. Det kan man med hjälp av VR. Istället för att behöva åka hem och testa hörapparaten i din vardag och gå runt med en inte helt optimal lösning i verkliga världen kan man helt enkelt testa hörseln i en virtuell värld. Hur känns det att sitta på restaurang, hör jag trafiken ordentligt, låter favoritlåten precis som den ska? Allt kan provas ut på mottagningen med hjälp av VR. Så smart! 

Man kan även enkelt simulera olika scenarion där patienten känt att hörapparaten inte funkat så som de önskar vid ett återbesök. Specifika tillfällen kan återskapas i en trygg miljö och ge patienten en chans att förbättra sin situation utan att behöva återuppleva alltihop igen i verkligheten.

En annan häftig aspekt är att kunna bygga upp en fantasivärld för att göra det roligare för barn att prova ett annars inte så spännande hjälpmedel. Får de lyssna på en sjöjungfru som sjunger eller en cool giraff som rappar kanske processen att testa en hörapparat blir mindre stel och klinisk. Kanske till och med lite rolig! Möjligheterna blir oändliga!

Färre återbesök och högre chans för användning

Om man till exempel bor långt ut på landet kan man också spara in x antal återbesök med lång resväg, och spara tid och energi både för patient och audionom. Och om du så råkar bo granne med mottagningen är det ändå inte jättekul att behöva gå tillbaka och justera gång på gång. Det har visat sig att risken för att hörapparaten hamnar i en byrålåda någonstans i hemmet minskar och chansen att man faktiskt använder den och trivs med hjälpmedlet från start ökar. Och med mindre återbesök kan fler människor få tid att prova sina hjälpmedel och väntetiderna blir kortare. Vinst för alla inblandade!

Gaming i det tysta är inget hinder

I spelvärlden jobbar man exempelvis med att utveckla bättre tolkning och textning för människor med hörselnedsättning. Textremsor i realtid för att kunna läsa vad andra spelare säger och teckenspråkstolkning för att kunna göra sig förstådd är en del av vad som håller på att tas fram. 

Alla ska kunna kommunicera med varandra i spelen för bättre gaming, och alla ska kunna förstå om en medspelare tycker någon gör bort sig totalt! Inget ska falla mellan de ergonomiskt utformade kontorsstolarna.

Utforska alla sinnen

Vibrationer och känslan av att kunna ”ta” på saker i VR kan också hjälpa en människa med hörselnedsättning att ”känna” ljud på ett helt nytt sätt och på så vis få en bättre och mer intensiv upplevelse när man spelar. Man ska känna att man är helt inne i spelet och inte känna sig som en åskådare som står utanför och ser på när andra har roligt. Gaming ska vara för alla.