Roliga aktiviteter för barn och vuxna med hörselnedsättning

Det finns hur mycket som helst att hitta på med en kompis eller familjemedlem som har en hörselnedsättning, allt från att ta sig ut till sevärdheter och upptäcka staden man bor i till att utforska nätet och resa världen runt från skrivbordet. Att upptäcka nya sajter är alltid ett enkelt sätt att få tiden att gå, särskilt om man får en Winner kupongkod som hjälp på traven, då kommer man garanterat känna sig manad att stanna inomhus ett par timmar för att surfa runt. Om man däremot känner sig lite mer kreativt lagd och vill göra något tillsammans, men ändå fokusera på individen har vi några tips på aktiviteter som passar lika bra året om.

Kom igång med kreativa övningar

Vad kan man då göra om man känner sig peppad på att utforska sin kreativitet tillsammans? En av de vanligaste aktiviteterna är att dansa eller träna på skådespel, och alla som tror att man måste ha perfekt hörsel för detta är helt ute och seglar. Att ta till sig mimik och gester är något alla kan ta del av, och det behöver inte göras till en stor grej att inte alla har samma hörselnivå, det är helt irrelevant när man väl kommer igång och rör sig! Passa på att skriv en liten pjäs tillsammans, kör en runda charader med kort ni själva har skrivit och blandat, hitta på en dans till favoritlåten eller härma någon annans koreografi – det finns faktiskt inga gränser!

Kombinera med utveckling för barnen

Precis som med alla barn är det viktigt att stimulera utvecklingen av känslor och social förmåga hos barn med hörselnedsättningar. Detta kan också hjälpa dem att få lättare att uttrycka sig, komma in i en ny grupp med människor, och kanske bearbeta den eventuella känsla av utanförskap som de ibland kan känna. Ett exempel på aktiviteter som hjälper barn att relatera omvärlden med sina inre känslor är att koppla samman olika färger med olika känslor – för att få dem uttryckta på ett mer visuellt sätt. Man kan till exempel göra kollage med barnen, och därigenom visa att rött kanske symboliserar ilska eller kärlek, medan blått kan stå för sorgsenhet eller ensamhet och grönt för lugn eller stillsamhet.

Locka fram din inre konstnär

Vem har inte någon gång drömt att få sina teckningar upphängda i ett galleri någonstans? Att hålla på med konst är en lugnande aktivitet som får alla att bli mer centrerade och fokuserade på sig själva – en slags yoga endast för hjärna och händer. Det spelar egentligen ingen roll vilka hjälpmedel man har, ifall det bara handlar om en enkel skiss eller mer avancerad målning med akvareller, här är det verkligen tanken som räknas. Gör det till en inkluderande aktivitet genom att rita av varandra, bygga stilleben eller välja ut en sak i rummet att måla av, och därefter jämföra teckningarna med varandra. Kom ihåg att det viktiga är att den blanka sidan försvinner – inte att ett mästerverk kommer fram.