Filmer som använder teckenspråk

För den som vill se film med karaktärer som använder teckenspråk finns det en del att välja på, även om det inte alls används lika mycket som det kunde. Eftersom det svenska utbudet är minst sagt skralt har vi här valt att lägga fokus på amerikanska filmer, där man kan se karaktärer med hörselnedsättning som använder teckenspråk.

The Shape of Water

En av årets stora Oscar-nominerade filmer har en huvudkaraktär som använder teckenspråk. Karaktären Elisa, som spelas av Sally Hawkins, är stum och använder teckenspråk för att prata med sina vänner, kollegor och den varelse som hon träffar och förälskar sig i. Filmen är regisserad av Guillermo del Toro, och har gått upp nyligen på svenska biografer.

Bortom alla ord

Denna film, som på originalspråk heter Children of a Lesser God, kom ut 1986 och gav skådespelerskan Marlee Matlin en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. Marlee Matlin är för övrigt en favorit som har gjort många fantastiska tolkningar av hörselnedsatta och döva karaktärer på både filmduken och på TV, och är en av få döva skådespelerskor som gång på gång tar plats i den amerikanska filmvärlden. Filmen utspelar sig på en skola för hörselnedsatta, där den nya läraren förälskar sig i vaktmästaren, spelad av Matlin.

Miraklet

Miraklet, som kom ut 1962, är den första filmen som handlar om Helen Keller, kvinnan som föddes blind och döv, men kommunicerade med Annie Sullivan. Det har kommit flera remakes av den här filmen, båda för TV – en 1979 och en 2000, den senare gjord av Disney. Det finns dessutom gott om andra filmer om Helen Keller, som fokuserar på olika delar av hennes liv, bland annat Deliverance från 1919 och Monday after the Miracle från 1998.

Mr Holland’s Opus

Det här är ännu en film som tog hem en Oscar till huvudrollsinnehavaren, den här gången var det Richard Dreyfuss som fick statyetten för sin roll som musikläraren som drömmer om att komponera sitt stora opus. Dreyfuss karaktär, Glenn, har en son som är döv och kommunicerar med honom genom teckenspråk. Filmen kom ut 1995.

TV-serier med teckenspråk

För den som vill ha lite TV kan vi rekommendera de första säsongerna av Vita Huset, där Marlee Matlin spelar en politisk analytiker som kommer in för att hjälpa presidenten, och Switched at Birth, som handlar om två unga tjejer som upptäcker att de blivit förväxlade på BB. En av tjejerna är döv, vilket innebär att när hon flyttar till sin biologiska familj finner hon sig mitt bland människor som inte förstår hennes språk.