Appar med teckenspråk

Som vi tidigare talat om här är teknologi och nätet överlag en riktig gåva, inte bara för fans av Super bowl och sportspel, utan också till den som talar teckenspråk. Det finns till exempel många hemsidor man kan surfa in på för att lära sig mer om teckenspråk men också att utveckla språkförmågan om man redan talar teckenspråk – lära sig andra varianter, som den engelska versionen exempelvis.

Som sagt finns det också appar för den som talar teckenspråk man kan ladda ner från nätet. Här kan du hitta en rikedom av olika sorters appar som du själv kan använda dig av eller som du kan rekommendera till andra som vill lära sig språket bättre. Det finns också appar för dig som har barn som talar teckenspråk som gör det roligt men ändå pedagogiskt att lära sig språket bättre. Puffarna är en serie av appar som är perfekta för små barn som behöver lära sig teckenspråk, antingen för egen del eller för att kommunicera med ett syskon eller en kompis.

Det finns också flera appar för vuxna där språket ändå är presenterat på ett pedagogiskt sätt så att det är lätt att lära sig även om man inte talat teckenspråk tidigare.

Populära appar

Den mest populära appen på svenska med teckenspråk är appen Svenskt Teckenspråkslexikon. Som namnet antyder är det alltså ett lexikon för den som vill lära sig särskilda tecken. Det är en bra app att ha på telefonen om man talar teckenspråk för egen del eller behöver kunna kommunicera med någon. Det är främst isolerade tecken så det hjälper kanske inte med någon längre konversation men kan vara användbart för att göra sig förstådd eller om ens tecken är begränsade och man vill kunna hitta ett bra ord för det man vill säga.  Appen finns både till Apple och Android så du kan använda dig av den oavsett om du har en iPhone eller annan mobil (eller surfplatta).  Appens filmsekvenser gör det extra lätt att lära sig precis hur tecknet ska se ut och den har omkring 15000 olika tecken.

Teckna.se är en något mer begränsad version av den ovanstående men är fortfarande en bra app. Här finns också filmsekvenser som gör det enklare för dig att lära dig hur tecknet ska se ut. Här finns flera vardagstecken så det är en bra app för nybörjaren som vill lära sig tecken man ofta använder snarare än för den som vill fördjupa sig i språket.

Det finns alltså ett antal olika appar och hemsidor du kan använda dig av om du vill lära dig teckenspråk och det förenklar det väldigt om du helt plötsligt måste börja teckna. Barn som stöter på andra barn i skolan där de måste kommunicera via tecken kan enkelt uppmuntras att göra så med en rolig app. Det är både en användbar kunskap och ett nytt sätt att lära sig som kan utveckla deras andra förmågor. De flesta appar är helt gratis att ladda ned så det är inte svårt att testa lite olika och se vad som passar dig bäst.